Dlaczego ogórki są gorzkie?

Mizeria ze śmietaną, ogórki kiszone, korniszony, małosolne, sałatki z ogórkami, zupa ogórkowa – kto nie zna tych smakołyków z naszej narodowej kuchni? Wszyscy znają i prawie wszyscy ogórki lubią. Są one popularną rośliną rosnącą w stanie dzikim oraz uprawianą przez rolników na niemal wszystkich kontynentach.
Konsumenci doceniają przede wszystkim walory smakowe ogórka. Jednak znacznie ważniejsze są jego walory zdrowotne i odżywcze. Ogórek to warzywo zawierające przede wszystkim wodę – aż 97% składu ogórka to woda. Stąd warto zajadać się ogórkami podczas upału oraz gdy mamy problemy z nerkami czy układem moczowym.
Ogórki są podstawą wielu diet redukcyjnych, ponieważ zawierają bardzo małe ilości węglowodanów i tłuszczów. W stu gramach ogórka świeżego jest nie więcej jak 15 kilokalorii energii. Są za to bogate w potas i przez to zalecane są dla osób mających problemy z chorobami układu krążenia. Poza potasem w składzie ogórków znajdziemy: sód, cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy C, A, E, K, B.
Czasem narzekamy na gorzki smak ogórków. Nie wiemy dlaczego ogórki są gorzkie, a nawet czasem dziwi nas, że zerwane z tej samej grządki raz są smaczne a innym razem nie nadają się do jedzenia. Gorycz w ogórkach to bardzo dobra oznaka – taki smak nadaje ogórkom kukurbitacyna B (CuB). Ta substancja została dokładnie zbadana a w wyniki badań potwierdzają jej dobry wpływ na zahamowanie wzrostu niektórych nowotworów. Na pewno kukurbitacyna hamuje rozrost raka prostaty a ostatnio mówi się poważnie o zbawiennym wpływie tej substancji na raka trzustki – najtrudniejszym do wyleczenia rodzaju nowotworów złośliwych.
W ogórkach kukurbicyna jest w ilościach niedużych i normalnie jej nie wyczuwamy. Smak gorzki odczuwamy wówczas, gdy z powodu suszy ogórki mają za mało wody w miąższu. Żeby więc uniknąć zgorzknienia nasze grządki z ogórkami należy systematycznie i obicie nawadniać.
podlewanie ogórków nie jest taką zupełnie prostą czynnością. Krzaczki ogórków mają bardzo słabe systemy korzeniowe, więc nadmiar wody lanej grubym strumieniem może podmyć roślinę i spowodować jej uszkodzenie. Ogórki nie lubią wody zimnej – chorują i nie dają dobrych plonów. Najlepiej podlewać je wodą deszczową, gromadzoną w zbiornikach, nagrzaną na słońcu.
Jeśli kupimy ogórki na targu lub w sklepie i stwierdzimy, że są zbyt gorzkie można spróbować je uratować poprzez zamoczenie w zimnej wodzie. Jeśli ogórki nie są stare i zwiędnięte to jest duża szansa, że wnikająca w nie woda rozpuści i rozprowadzi kukurbicynę po całym miąższu i że nie będziemy wyczuwać jej gorzkiego smaku. Jeśli mimo to goryczka pozostanie, to możemy ogórki wykorzystać do przygotowania zimowej sałatki z dodatkiem czosnku, chili, pieprzu, oleju i octu. Zdecydowane, mocne smaki wymieszają się w sałatce tak, że smak gorzki zostanie zdominowany, a nawet może się dobrze komponować z pozostałymi niemal jak w chińskiej kuchni opartej na pięciu smakach (słonym, słodkim, kwaśnym, ostrym i gorzkim). Jeśli ktoś w naszej sałatce wyczuje gorzką nutę smakową, to zawsze możemy wytłumaczyć mu że są to ogóreczki zrobione według przepisu chińskiego mistrza kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *