Dlaczego ogórki są gorzkie?

Mizeria ze śmietaną, ogórki kiszone, korniszony, małosolne, sałatki z ogórkami, zupa ogórkowa – kto nie zna tych smakołyków z naszej narodowej kuchni? Wszyscy znają i prawie wszyscy ogórki lubią. Są one popularną rośliną rosnącą w stanie dzikim oraz uprawianą przez rolników na niemal wszystkich kontynentach.
Konsumenci doceniają przede wszystkim walory smakowe ogórka. Jednak znacznie ważniejsze są jego walory zdrowotne i odżywcze. Ogórek to warzywo zawierające przede wszystkim wodę – aż 97% składu ogórka to woda. Stąd warto zajadać się ogórkami podczas upału oraz gdy mamy problemy z nerkami czy układem moczowym.
Ogórki są podstawą wielu diet redukcyjnych, ponieważ zawierają bardzo małe ilości węglowodanów i tłuszczów. W stu gramach ogórka świeżego jest nie więcej jak 15 kilokalorii energii. Są za to bogate w potas i przez to zalecane są dla osób mających problemy z chorobami układu krążenia. Poza potasem w składzie ogórków znajdziemy: sód, cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy C, A, E, K, B.
Czasem narzekamy na gorzki smak ogórków. Nie wiemy dlaczego ogórki są gorzkie, a nawet czasem dziwi nas, że zerwane z tej samej grządki raz są smaczne a innym razem nie nadają się do jedzenia. Gorycz w ogórkach to bardzo dobra oznaka – taki smak nadaje ogórkom kukurbitacyna B (CuB). Ta substancja została dokładnie zbadana a w wyniki badań potwierdzają jej dobry wpływ na zahamowanie wzrostu niektórych nowotworów. Na pewno kukurbitacyna hamuje rozrost raka prostaty a ostatnio mówi się poważnie o zbawiennym wpływie tej substancji na raka trzustki – najtrudniejszym do wyleczenia rodzaju nowotworów złośliwych.
W ogórkach kukurbicyna jest w ilościach niedużych i normalnie jej nie wyczuwamy. Smak gorzki odczuwamy wówczas, gdy z powodu suszy ogórki mają za mało wody w miąższu. Żeby więc uniknąć zgorzknienia nasze grządki z ogórkami należy systematycznie i obicie nawadniać.
podlewanie ogórków nie jest taką zupełnie prostą czynnością. Krzaczki ogórków mają bardzo słabe systemy korzeniowe, więc nadmiar wody lanej grubym strumieniem może podmyć roślinę i spowodować jej uszkodzenie. Ogórki nie lubią wody zimnej – chorują i nie dają dobrych plonów. Najlepiej podlewać je wodą deszczową, gromadzoną w zbiornikach, nagrzaną na słońcu.
Jeśli kupimy ogórki na targu lub w sklepie i stwierdzimy, że są zbyt gorzkie można spróbować je uratować poprzez zamoczenie w zimnej wodzie. Jeśli ogórki nie są stare i zwiędnięte to jest duża szansa, że wnikająca w nie woda rozpuści i rozprowadzi kukurbicynę po całym miąższu i że nie będziemy wyczuwać jej gorzkiego smaku. Jeśli mimo to goryczka pozostanie, to możemy ogórki wykorzystać do przygotowania zimowej sałatki z dodatkiem czosnku, chili, pieprzu, oleju i octu. Zdecydowane, mocne smaki wymieszają się w sałatce tak, że smak gorzki zostanie zdominowany, a nawet może się dobrze komponować z pozostałymi niemal jak w chińskiej kuchni opartej na pięciu smakach (słonym, słodkim, kwaśnym, ostrym i gorzkim). Jeśli ktoś w naszej sałatce wyczuje gorzką nutę smakową, to zawsze możemy wytłumaczyć mu że są to ogóreczki zrobione według przepisu chińskiego mistrza kuchni.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta a ciąża
Następny artykułGorączka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here