Jakie zalety mają meble ze stali nierdzewnej w kontekście higieny

Lokale gastronomiczne są zobowiązane do zachowania właściwego poziomu higieny. Właśnie dlatego, ich wyposażenie powinno składać się z mebli wykonanych ze stali nierdzewnej. Tworzywo to jest wytrzymałe, łatwe w czyszczeniu i gwarantuje maksymalną higienę.

Meble ze stali nierdzewnej – dlaczego są tak higieniczne?

Tego rodzaju wyposażenie gastronomii niesie ze sobą liczne korzyści, jeśli chodzi o kwestie higieniczne. Meble wykonane ze stali nierdzewnej nie ulegają korozji, pomimo tego, że oddziałuje na nie woda, wilgoć czy też kwasy. Bez trudu można je utrzymać w należytej czystości. Stal nierdzewna nie chłonie również żadnych substancji chemicznych. Specjalna powłoka mebli wyróżnia się wysoką higieną użytkowania. Dzięki gładkiej strukturze, bez żadnych wgłębień, brud nie ma szans przedostać się w głąb tworzywa. Na powierzchni nie namnażają się bakterie, co jest niezwykle ważne w kuchni, gdzie przygotowuje się codziennie wiele potraw. Można więc mieć pewność, że wszystkie ugotowane dania będą bezpieczne do spożycia przez naszych klientów.

Stół nierdzewny jest prosty w czyszczeniu, gdyż jego faktura ułatwia proces mycia, jest gładka i lśniąca. Trwała powłoka, pozwala na zastosowanie detergentów, co przyśpiesza pracę w lokalu gastronomicznym. Jej zadaniem jest też ochrona wyposażenia przed zarysowaniem. Stal jest w stanie zapewnić nam wysoką sterylność miejsca, w którym przygotowujemy posiłki. Właśnie dlatego, to z niej produkuje się takie elementy wyposażenia restauracji, jak: okap nierdzewny, blat, stół, zlew nierdzewny i wiele więcej.

W jaki sposób konserwować meble ze stali nierdzewnej?

Ważne jest zwłaszcza to, aby umywalki nierdzewne, stoły, blaty czy okapy, były czyszczone w sposób regularny. Dzięki temu posłużą nam przez długi czas, zachowując przy tym swój estetyczny wygląd. Do ich oczyszczania zastosujmy delikatny detergent, miękką ściereczkę i wodę. Chcąc uniknąć zarysowań, zawsze przecieramy powierzchnię mebla w kierunku ziaren stali.

Co ważna, odradza się stosowania takich preparatów, jak wybielacze, amoniak czy kwasy. Silne substancje mogą doprowadzić do powstania plam i uszkodzić powierzchnię. Dobrze, jeśli do mycia stali będziemy używać specjalnych środków dedykowanych do tego tworzywa.

Warto też pamiętać, aby ochraniać powierzchnię przed możliwymi zarysowaniami, a więc unikać jej kontaktu z bardzo ostrymi przedmiotami. Jeśli na meblach zaobserwujemy plamy, to najlepiej od razu je usunąć. Jeżeli nie zejdą po przemyciu wodą, można sięgnąć po specjalistyczny produkt czyszczący.

Meble wykonane ze stali nierdzewnej to wygoda użytkowania i najwyższy poziom higieny, a tym samym bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here