Każdy z nas kto miał kiedykolwiek okazję spróbować niezwykle zdrowych pomidorów z domowej hodowli, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jaki niesamowity smak ma to warzywo, jeśli zostanie przez nas samodzielnie wyhodowane.
Pomidor to niezwykle zdrowe warzywo, którym w okresie letnim zajada się prawie każdy z nas. Niemniej niewielu z nas ma okazję spróbować ekologicznych pomidorków wyhodowanych samodzielnie w przydomowym ogródku czy szklarni umieszczonej na własnej posesji. Pomidory takie w znaczniej mierze odbiegają smakiem od tych, które często kupujemy w wielu marketach spożywczych. Są one niezwykle soczyste oraz pełne aromatycznego smaku. Co więcej domowe pomidory są o wiele zdrowsze od tych, które nabywamy z plantacji obcego pochodzenia. Na naszym rynku nie brakuje pomidorów sprowadzanych z Holandii czy innych krajów i są one hodowane na bazie sztucznych nawozów powodujących ich szybki wzrost. Niektóre z nich smakują wyśmienicie, niemniej nie należą do produktów z grupy zdrowej żywności bez zawartości środków chemicznych. Z tego też prostego powodu warto wyhodować na własne potrzeby pomidory we własnym, przydomowym ogródku. Niemniej ich hodowla nie należy do łatwych zadań. Zanim na krzakach pojawią się piękne, czerwone, słodziutkie, pełne witamin i składników mineralnych okazy musimy wykazać się ogromną wiedza w dziedzinie ogrodnictwa.
Wiele poczatkujących osób, które to postanowiły wyhodować samodzielnie w pełni zdrowe i wartościowe pomidorki często zastanawia się kiedy pikować pomidory.
Zanim wsadzimy roślinki do gruntu musimy wcześniej je zasiać do skrzynek i zapewnić im odpowiednie warunki wzrostu. Wschodzące roślinki muszą mieć ciepło, światło oraz wodę. Gdy nasze roślinki nieco podrosną wówczas nadchodzi czas na ich przesadzenie. Jest to niezwykle ważny etap w hodowli tego warzywa. Pikowanie to podział siewek, które dotąd rosły w jednym pojemniku. Proces ten można przeprowadzić tylko wtedy, gdy roślina wykształci pierwsze prawdziwe liści, poza liścieniami. Wcześniejsze przesadzanie wiąże się z dużym ryzykiem, że delikatne rośliny obumrą, albo ich wzrost zostanie zatrzymany na dłuższy okres czasu.
Warto pamiętać o tym, że jeżeli będziemy zbyt długo zwlekać, to wówczas konkurujące ze sobą siewki także osłabną i wybiegną znacznie w górę, co nie jest korzystne dla sadzonki. Zazwyczaj pikowanie przeprowadza się w pierwszej dekadzie kwietnia, niemniej o ostatecznym terminie decyduje termin wysiewu oraz warunki wzrostu tych roślin. Podczas pikowania należy zawsze przeprowadzić selekcję naszych sadzonek. Zazwyczaj wysiewa się więcej nasion i ostatecznie zostawia tylko najmocniejsze rośliny. Wybrane sadzonki przenosimy pojedynczo do oddzielnych pojemników, doniczek czy też kubków po jogurcie. Im większy pojemnik tym lepiej, gdyż wówczas więcej miejsca mają korzenie do wzrostu roślinki. W większych pojemnikach pomidory nie tylko lepiej rosną ,ale i ziemia wolniej wysycha. Najlepszym rozwiązaniem są pojemniki o pojemności 0,5 – 0,7 litra.
Po pewnym czasie sadzonki należy przesadzić bezpośrednio do gruntu, a w okresie wzrostu odpowiednio przecinać liście rośliny.