Po ciężki dniu pełnym obowiązków i natłoku wydarzeń czekamy na godzinę, w których wreszcie moglibyśmy nieco odpocząć. Nie tylko odpoczynek jest jednak ważny. Istotne jest, żeby porządnie zjeść, a także napić się czegoś dobrego – może to być kawa, a może herbata albo alkoholu, a może jednak zwykła woda. Niewątpliwie jednak czasem potrzebujemy inspiracji w kuchni, aby przygotować uroczyste danie, którym zaskoczymy naszym bliskim. Dobrze jest mieć przygotowany właściwy przepis, który znajdziemy w książce kucharskiej albo w internecie. Warto jest jednak także pamiętać, że nic tak idealnie nie wzmacnia smaku spożywanych przez nas potraw, jak właściwie dobrane napoje. Przyjęło się, że dzieciom do tortu i słodkich przekąsek najlepiej pasuje pepsi lub cola, fanta lub mirinda albo sok. Inaczej jest natomiast przy uroczystych obiadach rodzinnych. Na polskich stołach często pojawia się alkohol – zwłaszcza wódka, ale również bardzo chętnie spożywane, zwłaszcza z mięsnymi potrawami są także wina. Wino jest znacznie popularniejszym trunkiem w takich krajach jak Włochy, Grecja, Hiszpania, Francja, czy Portugalia, gdzie standardem jest spożywanie go do obiadu w określonych ilościach. Również Mołdawia to kraj pełen koneserów win. Na pewno wino będzie też popularne na Bałkanach, gdzie jednak znacznie częściej spożywa się wino słodsze. W przypadku takich krajów, jak Włochy i Francja, pamiętać należy, że częściej znajdziemy tam wina wytrawne. Są to kraje, które słyną z produkcji wina, toteż kosztują one tam stosunkowo niewiele. Zastanawiamy się wielokrotnie więc jakie wino do ryby, a jakie do mięsa. Często etykieta sugeruje nam, z jakimi posiłkami lepiej smakuje wino. Przez lata mówiło się, że białe wina bardziej pasują do ryby, a czerwone bardziej pasują do mięsa. Z czasem okazało się jednak, że skutecznie można łączyć także białe wino z mięsem, a czerwone wino z rybą. Jeżeli wybieramy wino do ryby, musimy przeanalizować jaką rybę chcemy jeść i jakie wino stoi u nas w szafce. Musimy przeanalizować, jaka jest struktura mięsa, które będziemy spożywać, intensywność smaku tej ryby albo innego mięsa, sposób, w jaki będziemy ją przyrządzać – inne wino pasuje do dań gotowanych, czy duszonych, a inne wino pasuje do dań smażonych. Trzeba zwrócić uwagę na dodatki, z którymi jest serwowana ryba. Dużo osób preferuje wyciskanie cytryny na rybę, co skutkuje tym, że kwas idealnie współgra nam z winem. Do ryb mniejszych zazwyczaj idealnie dopasowane są wina o mniej intensywnym smaku, delikatniejsze dla podniebienia. Z kolei do ryb tłustych takich, jak np. łosoś, pstrąg, czy dorsz, nie wspominając już o tych największych jak sum i szczupak, potrzebujemy win beczkowych, takich, które będą przystosowane do bardziej wytrawnego podniebienia. Np. tuńczyk smakuje lepiej z winem czerwonym. Surowe ryby też będą smakować lepiej z winem czerwonym. Grillowane ryby na oliwie są bardziej dostosowane pod wina różowe, a więc nieco delikatniejsze. Można też do nich stosować wina białe, zwłaszcza te włoskie.