Każda gospodyni domowa, uwielbia spędzać czas w swojej kuchni. Jest to jej małe królestwo, gdzie może gotować i piec dla siebie i dla swoich bliskich. Dlatego też zależy jej by to pomieszczenie było przystosowane do jej potrzeb w tym temacie, by było ładnie, nowocześnie i funkcjonalnie urządzone. Jednak tak samo ważne jest dla niej wyposażenie kuchenne, a więc wszystkie akcesoria i naczynia kuchenne, które są jej potrzebne przy gotowaniu i pieczeniu.
Podstawa wyposażenia
Prawdziwa gospodyni lubi mieć różnorodność produktów, które ułatwią jej przygotowywanie posiłków. Dlatego w jej kuchni można znaleźć wszelkiego rodzaju naczynia kuchenne, sztućce, akcesoria pomocnicze, no i oczywiście garnki. Jakie garnki kupić jednak, by spełniały one nasze wszystkie oczekiwania? Wybór w tej kwestii jest przeogromny. Do wyboru mamy garnki emaliowane, garnki stalowe z bardzo grubym dnem, garnki ceramiczne, garnki teflonowe z warstwą nie przywierającą a także garnki metalowe.
Największą popularnością w ostatnim czasie, cieszą się garnki ceramiczne. Są one dostępne w różnych kolorach i rozmiarach, odznaczają się nie tylko ładnym wyglądem, ale także praktycznością, funkcjonalnością i dużą odpornością. Gotowanie w nich to czysta przyjemność. Mają powłokę, która zapobiega przywieraniu potraw do dna, ale w odróżnieniu od garnków teflonowych, tutaj ta powłoka się nie odrywa podczas długotrwałego ich używania. To jedna z najlepszych obecnie propozycji garnków, które kupuje się na lata.
Najtańszą propozycją garnków, są te wykonane z metalu. Są one bardzo lekkie i nie mają żadnych zabezpieczeń przed przywieraniem. Dlatego podczas ich używania, trzeba bardzo uważać, by nie przypalić potraw. Ich cena wiele osób kusi, jednak są to garnki ‚jednorazowe’, po kilku razowym użyciu nadają się one do śmieci.
Garnki emaliowane są garnkami, jakie były używane przez nasze mamy i babcie. To bardzo solidne garnki, które często mają różne ciekawe dekoracje. Dzięki temu są bardzo kolorowe i są ozdobą każdej kuchni. Są dosyć trwałe i solidne, jednak również nie mają one warstwy zapobiegającej przywieraniu, co czasem jest problematyczne.
Jeszcze inną propozycją są garnki teflonowe. Te garnki są bardzo eleganckie i gustowne. Posiadają specjalną warstwę teflonu w środku garnka, dzięki której jedzenie nie przywiera. Jednak te garnki, trzeba używać bardzo starannie i ostrożnie, można w nich mieszać tylko drewnianymi akcesoriami, bo tylko one nie zniszczą delikatnej warstwy teflonu. Przy zastosowaniu metalowego widelca, teflon się uszkodzi, a wtedy garnek będzie do wyrzucenia. Bo taki rozdrapany teflon, jest niebezpieczny dla zdrowia.
Garnki stalowe są najbardziej solidne i wytrzymałe z wszystkich garnków. Są one bardzo ciężkie, gdyż mają grube dno. Dzięki temu potrawy rzadko się w nich przypalają i są bardzo smaczne. Jedynym minusem takich garnków jest to, że potrawy bardzo długo się w nich gotują. Temperatura z pieca bardzo wolno dochodzi do środka garnka, właśnie przez to grube dno.
Obojętnie jakie garnki wybierzemy, powinny one spełniać nasze oczekiwania.