Każdy z nas chce być zdrowy. Kupujemy owoce i warzywa, zastanawiając się, jakie mają one witaminy i minerały. Nie wiemy, który z nich jest najlepszy, i który wybrać, aby dostarczyć organizmowi najlepszych składników. Gdzie jest najwięcej karotenu, a jaki owoc ma najwięcej witaminy C? Takie pytania wydają się skomplikowane i czasem nie znamy na nie odpowiedzi. Jednak nie jest to wcale takie trudne, jakie mogłoby się wydawać. Jakie witaminy znajdziemy w jakich warzywach i owocach?
Witamina C
Jest to jedna z najbardziej popularnych witamin. Wspomaga odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia, wspomaga pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Wydawać by się mogło, że najwięcej jest jej w cytrynie. Jednak nie jest to prawdą. Najwięcej witaminy C znajduje się dzikiej róży. Z tego owocu można pić herbatki lub jeść przygotowane konfitury i dżemy. Kolejnym owocem, który jest dość dużo witaminy C, jest czarna porzeczka. Najlepsza jest świeża, prosto z krzaka, ponieważ zerwana i długo leżąca traci witaminy. Z warzyw, w których się znajduje się witaminy C jest natka pietruszki oraz papryka czerwona.
Witamina B6
Pomaga w zwalczaniu różnych infekcji. Wspiera powstawanie nowych czerwonych krwinek oraz wspomaga pracę mózgu. Działa dobroczynnie na serce oraz ciśnienie krwi. Znajdziemy ją w warzywach takich jak kapusta, kalafior, groszek, ziemniaki, szpinak czy fasola. Z owoców najwięcej jest jest w bananach.
Biotyna czyli witamina H
Utrzymuje prawidłowy stan włosów i skóry. Zatrzymuje ona także proces łysienia oraz wspiera przemianę materii w organizmie. Znajdziemy ją w cebuli oraz kalafiorze.
Witamina A
Działa dobroczynnie na oczy oraz skórę. Najwięcej jej znajdziemy awokado, marchwi oraz brokułach.
A jakie warzywa i owoce mają najwięcej witamin?
Cebula
Także uzupełnia niedobory witaminy C oraz fosforu, magnezu i siarki. Wspomaga odporność, ale także działa dobrze na układ krwionośny. Służy bardzo dobrze sercu i jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Najwięcej wartości ma jedzona na surowo. Podnosi w organizmie poziom dobrego cholesterolu.
Ananas
Często niedoceniany owoc, który zawiera wiele dobrych składników takich jak potas magnez i błonnik. Jedzenie ananasów dobrze wpływa na zdrowie.
Banan
Ma zbawienny wpływ na energię. Dzięki witaminom i minerałom zawartym w bananie podniesie się praca mózgu.
Jabłka
Zawierają wiele witamin z grupy B, ale jabłka mają też niski indeks glikemiczny, przez co są zalecane dla osób chorych na cukrzycę.
Kapusta pekińska
Warzywo używane bardzo często do sałatek wypływa dobrze na zdrowie naszych zębów i kości, a także włosów i skóry, dzięki zawartości witaminy A.
Wiele warzyw i owoców ma w sobie cenne dla organizmu składników. Wystarczy tylko dowiedzieć się, które posiadają dane składniki, aby móc dobroczynnie wpływać na organizm. Jest wiele niewymienionych warzyw i owoców, które także wpływają dobrze na nasz organizm. Gdy jakichś witamin mamy niedobory, warto dowiedzieć się, jakie warzywa i owoce należy spożywać, aby je uzupełnić.